Actuele ziektes en plagen in de tuin

Plagen & ziektes

In deze periode van het jaar begint alles in de natuur te groeien en bloeien, dit brengt jammer genoeg ook enkele plagen en ziektes met zich mee. Wij informeren u graag over de actuele plagen en ziektes zodat jullie hiervan op de hoogte zijn en op kunnen inspelen.

Onkruiden

Momenteel kunnen enkele onkruiden voorkomen die moeilijk te bestrijden zijn. Hiervoor moet men het juiste product gebruiken om deze doeltreffend te bestrijden. Vraag gerust raad aan uw vertegenwoordiger hoe en welke producten hiervoor gebruikt kunnen worden.

Onkruiden
Luizen

De luizen zijn ook terug actief. Deze geven bladvervorming, bladval en kunnen met hun honingdauw de hele plant bevuilen. Ze komen vaak in grote kolonies voor op stengels en kunnen veel verschillende kleuren hebben van groen tot zwart.

Bestrijden met een systemisch product eventueel in combinatie met een contact middel en bladvoeding:

  • Teppeki aan 1,4g/10l (9526P/B), Movento aan 7,5ml/10l (9797P/B) of Sivanto prime aan 5ml/10l (10855P/B) + Karate zeon aan 1ml/10l (9231P/B)

Ook kan men gebruik maken van lieveheersbeestjes om deze te bestrijden. Wij bieden Adalia system aan dit zijn de larven van de lieveheersbeestjes die men dan uitzet in de plant waar de luizen zitten.

Luizen
Buxusmot

De rupsen van de buxusmot ontwaken ook uit hun winterslaap. Deze vreten aan de bladeren waardoor de hele twijg van de planten kaal kan worden. Ook zijn er dode bladeren aan elkaar gesponnen. Wanneer deze nu bestreden worden kan veel schade voorkomen worden. Belangrijk is dat er goed in de plant gespoten wordt.

Buxusmot

Men kan hiervoor gebruik maken van Conserve (9863P/B) aan 8ml/10l, Tracer (9275P/B) aan 3ml/10l, Dipel (10113P/B) aan 10g/10l of Coragen (9822P/B) aan 1,2ml/10l.

Bladvlekkenziekte

Bij bladvlekkenziekte komen er kleine roodbruine vlekken op de plant die stelselmatig groter worden. Deze vlekken kunnen omgeven zijn door een gele rand. De vlekken kunnen samenvloeien en zo gaan de bladeren afsterven.

Best kan men hiervoor Ortiva top (9556P/B) gebruiken (10ml/10l)

Bladvlekkenziekte
Witziekte

Witziekte begint ook terug op te schieten. Hierbij ontstaan er eerst gele vlekken vervolgens krullen de bladeren en later worden de bladeren bedekt met een grijswit afwrijfbaar schimmelpluis.

Men kan hiervoor gebruik maken van: Ortiva top aan 10ml/10l (9556P/B), Eminent (9566P/B) aan 7,5 ml/10l of andere fungiciden.

Witziekte

Ook kan men gebruik maken van het nieuwe product Talendo (11048P/B).

Talendo is een fungicide die lokaal systemisch werkt. Het heeft een nawerking van 4 tot 6 weken en groeit mee met de plant. Talendo kan gebruikt worden als afwisselingsproduct waarbij men al gebruik maakt van traditionele middelen. Talendo creëert een verwarring op de sporen van de witziekte. Hierdoor gaan deze de doelplant niet meer herkennen en kan deze schimmel zich niet meer ontwikkelen. De dosis van dit product is 2,5ml/10l.

Ik ga akkoord dat mijn gegevens gebruikt worden om deze aanvraag te behandelen.